Nyheter

Läs på yh & få drömjobbet

Ett av de mest eftersökta jobben just nu har titeln speldesigner, men för att kunna bli en sådan gäller det att du har de rätta kunskaperna och inte bara har ett starkt intresse för online spel. Så vad ska du göra då? Fräscha upp IT-kunskaperna genom att vidareutbilda dig på en yh-utbildning.

En yrkeshögskoleutbildning och yh-utbildningar kan hjälpa dig en bra bit på vägen för att du ska få ditt drömjobb, speciellt när du drömmer om att göra karriär av ditt onlinespelande. Ett av de mest eftertraktade titlarna nu är nämligen speldesigner, men för att vara det krävs en hel del kunskap. Inte bara ska du ha kunskap om interaktioner i spel och IT, du ska dessutom ha god kunskap om hur människan fungerar. Till exempel är det viktigt att kunna följa med i hur samhället utvecklas inte minst när man skapar nya spel eftersom spelen faktiskt är en återspegling av vår verklighet, eller hur vi vill att verkligheten ska se ut.

Spelföretag måste följa med i utvecklingen

Något annat som är viktigt om du tänker följa drömmen om att bli speldesigner eller spelutvecklare är att följa med i hur världen förändras. Vad till exempel den finske spelutvecklaren Juha säger i en intervju med Svenska Yle är att just spelutveckling kräver lite mer idag än för några år sedan. Idag vill till exempel spelföretagen bakom ett spel inte förknippas med sexistiskt innehåll eller bli ansett att vara just sexistiskt. På så vis behöver du som utvecklare eller designer vara medveten om detta för att också kunna leverera rätt innehåll till ditt företag och dess värderingar.

Hög konkurrens om utbildningen

Är du inte redan kunnig inom spelutveckling och planerar att specifikt söka till en spelutvecklingskurs eller ett helt program ska du vara beredd på tuff konkurrens. Än så länga är den här typen av utbildningar ovanliga i Sverige och det finns bara ett fåtal skolor som erbjuder dem, därför är det också svårt att komma in. Men med det sagt ska understrykas att två av de utbildningar som erbjuds också anses som några av världens bästa då de är med på topplistan över världens bästa spel- och designskolor som communityt The Rookies sammanställer varje år för sina användare – vilka består av världens alla digitala designers som drömmer om och söker efter en framtid inom just spel och rörlig grafik.