Mobilspel

Pokémon Go i mobilen orsakar skador

Mobilspelet Pokémon Go har orsakat skador för miljarder, både på människor, bilar och mobiler. Som tur är går det mesta att laga, i alla fall om det är en iPhone eller smartphone som förolyckats under spelets gång. Men det är inte bara märkliga skador som spelet orsakat – Pokémon Go har dessutom avslöjat otrohet, använts av rånare och en rad andra skumma saker.

Har du spelat Pokémon Go och nu behöver reparera din iPhone? Då är du inte ensam. Sedan spelets födelse har det bidragit till flera miljarder i skador, inte minst när det gäller mobiltelefoner som förolyckats under spelets gång. Men också bilar och människor har skadats. I en rapport vid namn ”Death by Pokémon Go” som Ny Teknik skriver om så pekas spelet ut som orsak till massvis av fordonsskador. Många spelar använder nämligen bilen i stället för fötterna när de ska ut och jaga Pokémon, trots att spelet helt klart är skapat för att kombinera utomhusvistelse och motion med mobilspelande. Enligt rapporten ska det skett fordonsskador för hela 7,3 miljarder dollar i USA, och det var bara under spelets första 148 dagar. Och det var inte de enda skadorna. Genom att analysera spelande av Pokémon Go kunde man snart se hur skadorna involverade långt mer än bilar och man kunde sammanfattningsvis räkna ut att det rörde sig om närmare 100 000 olyckor bara i USA. Sedan ska man inte tala om hur många telefoner som tappats, kantstötts eller fått spruckna skärmar när spelarna i sin iver jagat iväg för att vara först att fånga alla Pokémons – i spelet ser det nämligen ut som att du ska kasta något mot den Pokémon du vill fånga och det du ska kasta är din röda och vita pokéboll – du ska inte kasta din mobiltelefon vilket många trott och gjort.

Inte bara bilar, iPhone och smartphones som måste lagas

Det totala antalet olyckor världen över orsakade av Pokémon Go är såklart svårt att räkna ut. Men det är inte bara i USA som olyckor skett. Även här hemma i Sverige kunde man snart se hur också människor skadats på grund av spelandet. Något som SVT rapporterade strax efter lanseringen av spelet var en ökning av personolyckor på akutmottagningarna relaterade till spelet. Exempel på skador som inkommit är bland annat stukade fötter, riv- och skärsår och en rad andra mindre skador som uppkommit i samband med jakt på Pokémonbollarna som man ska fånga under spelets gång. Det är dock inte bara bilar, telefoner och människor som skadats under spelet som skapat rubriker, en hel del märkliga saker har också skett. Här är ett smakprov på den lisa över 15 märkliga saker som skett i samband med spelande av Pokémon Go som Veckorevyn sammanställt:

  • Rånare använder sig av spelet – man har upptäckt att rånare lyckas räkna ut vilka platser, eller så kallade pokéstops, som var tillräckligt avskilda och väntade sedan där på att överfalla de spelare som kom dit för att jaga Pokémon.
  • Dejting med Pokémon Go – i stället för bio eller middag är det många som väljer att gå på Pokémon-dejt och jaga tillsammans, surt bara för de som bägge två är tävlingslystna för då kommer dejten troligtvis inte att sluta så lyckat.
  • Otrohet har avslöjats – i USA var det en kille som fångade en Pokémon hemma hos sitt ex, problemet var bara att hans nya flickvän kände igen platsen där Pokémonen fångats och ställde honom mot väggen. Han erkände att han varit hos sitt ex och numera har han två ex.