Sällskapsspel

Monopol, snart 80 år av spelglädje!

För dem som hellre vill spela med låtsaspengar än att spela online om pengar är ett tips att pröva på Monopol som är det i särklass mest populära sällskapsspelet i välden och som 2015 fyller hela 80 år.

Spelet Monopol tillverkades 1935 i USA och har kommit att bli världens mest populära och mest sålda sällskapsspel och finns översatt i mer än 25 olika länder världen över. Spelet är ursprungligen baserat på ett annat spel som hette ”The Landlord’s Game” som skapats för att påvisa de negativa effekterna av enskilda monopol men sedan tog bröderna Parker och deras företag Parker Brothers över tillverkningen och ändrade om till en liknande spelplan som vi har idag. Dock har spelets gator ändrats flertalet gånger och inför spelets 75 årsfirande valde den nuvarande tillverkaren av spelet att ändra om den svenska versionen till städer istället för gator som en jubileumsutgåva. Sålunda kom den dyraste gatan Norrmalmstorg att ändras till staden Umeå efter en omröstning på företagets hemsida. Nästa år kommer spelet att fira sin åttionde födelsedag och detta firas genom att modernisera spelet ytterligare genom att byta ut den traditionella spelpjäsen ”strykjärnet” mot en ny. Den nya röstades fram av folket och kom att bli ”katten” så i dagsläget kan man nu välja mellan spelpjäserna katten, hunden, hatten, bilen, skon, skottkärran, båten och fingerborgen. Dock är detta inte första gången spelet moderniserats utan en annan ändring skedde redan inför spelets 70 årsfirande då en specifik Stockholmsutgåva lanserades där Norrmalmstorg fick lämna plats åt Strandvägen som i denna version nu är den dyraste gatan.

Kortfattat om spelets regler

Spelet går ut på att hyra, köpa eller sälja mark och fastigheter till bästa möjliga pris för att i slutänden av spelet vara den som äger mest och är rikast. Under spelet använder man två tärningar för att avgöra hur många steg man får ta runt på spelplanen och när man hamnar på en tomt som ingen äger får man köpa denna från banken. Hamnar på en annan spelares tomt måste man betala hyra och detta pris avgörs om tomten har hus eller hotell byggt på den. Om en spelare saknar pengar kan denne belåna en av sina tomter hos banken. När spelaren hamnar på allmänning eller chans får denne dra ett kort ur en av de två korthögarna på spelplanens mitt och spelaren måste göra som kortet befaller oavsett positiv eller negativ utgång. Lycka till!