Nyheter

Spelmonopolets uppgång och fall

Det svenska spelmonopolet har luckrats upp sedan länge. Redan på 50-talet tilläts ideella organisationer anordna lotterier och på 60-talet fick dessa även driva bingohallar. På 70-talet kom travsporten igång där staten och hästsporten delade på intäkterna. Men hur uppstod egentligen monopolet från allra första början?

pokerkortI ett tidigare inlägg beskrevs det om hur casinoanvändare upplevt det knepigt och krångligt att få ut bonus på nätet, som de blivit erbjudna på spelsajten. När det nu snart kommer bli licens på att få erbjuda spel om pengar kommer reglerna bli tydligare och konsumentsäkerheten kommer stärkas. Men hur startade egentligen det svenska spelmonopolet?

Så uppstod det svenska spelmonopolet

I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur det svenska spelmonopolet uppstod av en slump år 1897. Detta för att rädda Stockholmsutställningen som då tog plats på Djurgården och bjöd in hela världen till vår huvudstad. Det handlade om att pengarna till den stora mässan tog slut och att man för att ha råd att finansiera den var tvungen att tillåta lotterier, något som var förbjudet i Sverige enligt svenska lag. Turspel om pengar har alltid kunnat ge staten lättförtjänta pengar men samtidigt har de kopplats till sociala problem, ett monopol ger således en viss kontroll över spelmarknaden. Eller det var i alla fall så man tänkte för runt 120 år sedan när den stora utställningen skulle finansieras och hela världen skulle bilda sig en uppfattning om Sverige som en förmögen nation.

Spel i nöd

Spel om pengar hade innan världsutställningen, varit olagligt i Sverige sedan 1844 och regeringen samt stora delar av borgerligheten såg lotterier och liknande som något särdeles moraliskt tvivelaktigt. Dock beviljades som nämnt ett undantag för att kunna ha råd att impa på andra länder och deras representanter och förtjänsten av detta blev större än vad man hade kunnat tänka sig. Lotterier har sedan dess delfinansierat Nordiska museets uppbyggnad liksom Dramaten och Stockholms stadion.

Under 90-talet flyttade Jack Vegas-maskiner in på våra pizzerior runt om i landet och snart kom även spel på hundkapplöpningar och Bingolotto. Det som sedan verkligen har satt monopolet ur spel är Internet. Det är redan en oreglerad marknad.