Mobilspel

Spelsuccéer och misslyckanden

I ett tidigare inlägg skrev vi om olika populära spelappar, som Angry Birds till exempel. Vi skrev också om hur många olika sorters appar det finns, som träningsappar, matlagningsappar, förutom just det stora flertalet spelappar att välja på. Idag skriver vi om hur Angry Birds nu har blivit till en film trots stora förluster i spelvärlden.

 

angry birdsDet må så vara att de finska skaparna bakom mobilspelsfenomenet Angry Birds går med brakförlust, som vi kan läsa om i Dagens Industri, men trots det släpps snart barnfilmen som är baserad på detta enormt framgångsrika spel. I höstas gjorde bolaget sig av med en hel tredjedel av sin personal och redovisningen visar på stora förluster för helåret 2015. Rovio, som studion heter, skyller på den kommande filmen om just Angry Birds, en film som det gjorts stora investeringar i och som har premiär i maj i år. Idag sysselsätter Rovio ungefär 35 personer i Stockholm och studion håller till på Södermalm.

I filmen som har premiär snart (13 maj) är det flera stora namn som flankerar affischerna, och som då har gjort rösterna till de olika fåglar och grisar som filmen handlar om. I rollerna hörs bland andra:

  • Sean Penn som huvudrollen Terrence
  • Peter Dinklage spelar Mighty Eagle
  • Maya Rudolph som mystisk kvinna
  • Josh Gad gör yrvädret Chuck
  • Danny McBride gör fågeln Bomb
  • Bill Hader som en grisskurk

Så trots att spelarna svikt det som tidigare var en riktig spelsuccé har man alltså valt att satsa pengarna på en storfilm. Och alla som älskar mobilspelet blir säkert väldigt glada.

Att förvalta en framgångshistoria

Man pratar mycket om hur Rovio haft en oförmåga att förvalta framgångssagan Angry Birds, på liknande sätt som bolaget King misslyckats att förvalta Candy Crush Saga och kunna hitta något som slår igenom lika stort även om bolaget i dag ändå når fler användare i månaden än till och med Twitter och Instagram. King har likt Rovio förlorat användare, men kanske ännu snabbare. Mobilspel är nämligen nyckfulla på marknaden och oförutsägbart att hålla på med, ena stunden den största succén som man någonsin sett för att i nästa ögonblick falla i glömska och förlora all den glans och den position som man tidigare innehaft.