Speltips

Spel för olika åldrar

Många gillar att spela spel och det är just spelandet som ökar mest med tanke på att fler använder sig av internet idag. Förvisso kan man spela olika familjespel analogt men det blir mer eller mindre ovanligt med tanke på hur mycket som finns på datorers väg idag, även om det så klart också är ett trevligt nöje. Många av de PC-spel som kom under 1990-talet och runt millennieskiftet fungerar inte idag eftersom datorers systemkrav förändrats i takt med att de inte fungerar på ”framtida” datorsystem. Däremot finns många spel idag på både PC men också i mobiler, iPhone osv. Många spel är kompatibla med Apple-datorers MAC-system.

The Sims

År 2000 lanserade Maxis och Electronic Arts Will Wrights strategiska relationsspel The Sims, som direkt blev en stor succé. Spelet går ut på att man skapar olika karaktärer (kallade ”simmar”) och därefter bygger man en bostad åt dem där de får leva sina liv. Under den tiden ska simmarna både klara av dagens mål som att äta, sova, göra sina olika toalettbehov och känna närhet och få en umgängeskrets. Utöver det ska barn/tonåringssimmarna gå i skolan om vardagarna medan föräldrarna måste tjäna pengar genom arbete. Spelet fick en första uppföljare år 2004 (The Sims 2) och en andra uppföljare år 2009 (The Sims 3). Till varje The Sims-spel har det tillkommit flera olika expansionspaket, som gjort att man kan få flera prylar till hemmen, men också andra klädstilar till simmarna etc. Till vissa omgångar har det dessutom tillkommit andra prylpaket. Mellan de stora expansionerna har man gjort stor förändring i grafik då både version två och tre har en mer betydligt avancerad 3D-grafik jämfört med den första versionen.

Wordfeud

Wordfeud är ett slags korsordsspel som liknar Alfapet fast att det är digitalt och endast fungerar på iPhone-liknande mobiltelefoner med exempelvis Android. Det är ett rätt enkelt spel som går ut på att man får per automatik sju olika bokstäver (från A till Ö) som slumpas ut, och av dessa sju bokstäver ska man sedan försöka bilda ett ord. Den som börjar lägger ut så många bokstäver denne kan för att få ett bra startord, och därefter måste man bilda ett nytt ord med en bokstav som sedan finns på planen. När en person gjort sitt drag går turen över till nästa person till dess en person har fått alla sina bokstäver utlagda. Spelet är omåttligt populärt bland mobilanvändare.